Friday, May 3, 2019

Цікавість - Допитливість - Знання
  Цікавість є початковою стадією пізнавальної спрямованості дитини. На цьому етапі вона безпосередньо пов’язана не із змістом діяльності, а з емоційною реакцією на новизну ситуації, подразників, з якими стикається учень у процесі активної взаємодії з предметами і явищами навколишньої дійсності. Цікавість не виходить за межі відображуваного; це простий прояв дослідницького рефлексу. 
  На основі цікавості виникає допитливість – прагнення дитини проникнути за межі побаченого. Для допитливості є характерним прагнення до пізнання глибших зв’язків і відношень; вона виявляється у формі загального інтересу до всього, з чим доводиться стикатися дитині. Це, у свою чергу, призводить до того, що від елементарного безпосереднього інтересу до нових фактів і цікавих явищ він переростає в інтерес до пізнання істотних властивостей предметів і явищ, до встановлення причиново-наслідкових зв’язків, закономірностей. 
 Таким чином формуються зовнішні мотиви, які у подальшому породжують диференційовані пізнавальні інтереси. Вони характеризуються прагненням розв’язати можливі проблемні питання на практиці, потребою творчого застосування знань, їх поповнення.

   Які заняття сучасних дітей у вільний час вдома? Переважну кількість часу вони проводять з різноманітними гаджетами, за переглядом телепередач або за грою на комп’ютері. Це середовище, у якому вони народилися, тоді ми, дорослі повинні створити умови для навчання та розвитку у тому середовищі де цікаво та комфортно нашим дітям.
  Для ефективності розвитку пізнавальних інтересів моїх учнів, я домовляюся з ними, повсякчас мотивую на виконання певної роботи, ілюструю сказане роботами самих учнів, залучаю учнів разом з батьками  до практично зорієнтованих завдань, 


Я досліджую комах. Черновол Ярослав

3 comments:

  1. Гадаю не тільки дітлахам цікаві такі досліди, а й батькам є цінний досвід взаємопраці і взаєморозуміння з дитиною. Дорослим, як правило,завжди недостає часу на подібні речі, а так є зайва нагода зробити разом щось цікаве і корисне.

    ReplyDelete
  2. ЯкI дIти молодецI!!!

    ReplyDelete